Search

Hyla is de nieuwe prog metal sensatie uit Amsterdam. Hyla doet dit jaar mee met de Wacken Metal Battle, en met succes! We zien Hyla op 19 april terug in de finale in Estrado, Harderwijk. Hyla bestaat uit vijf bandleden. Tijd om even bij te praten met Mark (drummer), Vincent (zanger) en Niels (Bassist)!

Het volledige interview kijk je terug op Youtube. Lees een verkorte versie hieronder! 

Een korte introductie van Hyla, want er is online verrassend weinig over jullie te vinden. Hoe komt dat?

Nou, we zijn eigenlijk nog een vrij jonge band. Dat is de voornaamste reden. We zaten zo’n anderhalf jaar geleden pas echt voor het eerst samen in de oefenruimte. Het initiatief kwam van onze gitarist Edwin. Hij heeft anderhalf jaar geleden het conservatorium verlaten, wat rondgekeken en ons gevonden. 

Sindsdien zijn we hard aan het werk geweest met schrijven. We hebben inmiddels best wat nummers, maar we willen echt de tijd nemen om honderd procent zeker te zijn van ons product – of dat nu een EP of een album wordt – voordat we het opnemen en uitbrengen. We willen het echt goed aanpakken. We verwachten wel eind dit jaar de studio in te duiken, maar we forceren niets. We nemen rustig de tijd voor die belangrijke stap.

Komen er nog een website, Facebook of SoundCloud als jullie muziek uitbrengen? Of zit er een bewuste strategie achter om in één keer een totaalpakket neer te zetten? Hoe zien jullie dat?

Het is een beetje aftasten geweest tot nu toe, denk ik. Instagram was in het begin onze focus, omdat het naar ons idee het populairste platform is in onze kringen om dingen te posten. Maar het was ook een manier om te kijken wat voor ons werkt, hoe we het beeld dat we naar buiten willen brengen vormgeven.

Maar inderdaad, als je iets uitbrengt, dan moet je eigenlijk op alle platforms aanwezig zijn om jezelf te laten zien. Dan hebben we ook meer content om te delen. Dus we bouwen het wel een beetje op. Maar het gaat nu best snel met de Metal Battle en de andere shows. Het publiek reageert heel goed, wat natuurlijk super leuk is. Dus alles gaat nu opeens heel snel, en de socials lopen in dat opzicht nog wat achter.

We hebben wel een SoundCloud. Misschien is die lastig te vinden, maar als het goed is, staat de link in onze bio op Instagram. Daar kun je onze demo’s vinden.

Waar komt die bandnaam eigenlijk vandaan?

Dat is wel een grappig verhaal. We hebben natuurlijk best lang nagedacht over namen. In de oefenruimte kwamen we er op een gegeven moment achter dat we de naam vooral op de klank hadden gebaseerd. Vandaar dat we ook in onze bio hebben staan dat mensen het ook als “hail” kunnen uitspreken, ook al was het vanaf het begin Hyla. Oké, en toen kwamen we erachter dat het ook de wetenschappelijke naam van de Europese boomkikker is, en dat vonden we ook wel geinig.

Maar verder is het gewoon een fijne, eigen naam, zoals iemands voornaam. Dat is voor mij eigenlijk het belangrijkste. De betekenis is een leuke bonus. Het is in ieder geval een mooie, toffe, unieke naam die nieuwsgierigheid wekt en ook wel past bij…

Hetgeen wat jullie maken is wel echt heel technisch en zoals jullie aangeven hebben jullie een hoge standaard. Schrijven jullie ook echt met z’n allen?

Ik vind dat juist iets unieks aan ons. Want inderdaad, in projecten waar ik eerder in heb gezeten, die ook wat meer technical metal inslag hadden, weet je  dat het door de complexiteit gewoon heel moelijk is om met z’’n allen in de oefenruimte iets te schrijven. Maar juist bij ons lukt het heel goed.

Dat vind ik echt speciaal aan onze schrijfwijze nu. Ik denk dat het er ook voor zorgt dat sommige van onze songs best wel iets organischer aanvoelen qua songstructuur. We proberen dus echt bijna alles eerst in de ruimte te laten ontstaan. Op een gegeven moment maken we er wel een demo van om het te optimaliseren.

Komt dat dan ook doordat jullie als muzikanten allemaal zo’n hoog niveau hebben, waardoor dit makkelijker gaat?

Ik kan me voorstellen, als je allemaal op het conservatorium zit of hebt gezeten, dat het wel helpt. Je hebt allemaal een bepaald niveau. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt in een band dat we zo snel zulke complexe dingen kunnen oppakken. 

Tijdens het schrijven spelen we het nog niet super strak en maakt iedereen fouten, maar we voelen wel aan van: “Oké, dit gaat werken en dit moet in grote lijnen zo.”  En dan kunnen we op die manier toch een heel organisch proces hebben, ook al is het technische muziek.

Hebben jullie een richting die je uit wil met Hyla?

Dat is ook nog een beetje in ontwikkeling. Ik vind het verhaal nog altijd heel erg belangrijk. Ik heb soms hele persoonlijke verhalen die ik graag wil delen, maar ik wil ook graag vanuit verschillende perspectieven schrijven.

Zo hebben we een nummer dat “Migraine” heet. Dat gaat over het perspectief van een jonge jongen die er eigenlijk alles aan doet om zichzelf te vernietigen en het daarna probeert te verantwoorden naar een soort groter geheel, in dit geval een of andere god die het voor hem bepaalt. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat hij zelf steeds dezelfde fouten maakt. Dat is een van die verhalen die ik heel interessant vind. Er zit wel overlap met mijn eigen ervaringen in, maar ik schrijf voornamelijk vanuit verschillende perspectieven.

Welke muzikale invloeden en inspiratiebronnen hebben jullie zoal?

Ik denk dat onze inspiratie vanuit allerlei verschillende hoeken komt. Misschien ook wel omdat we op het conservatorium zitten. Zodra iemand metal maakt, is het al snel: “Oh nice, misschien kunnen we samenwerken.” Maar ik kom zelf bijvoorbeeld meer vanuit Jeff Buckley, Tamino vind ik ook echt te gek. We houden allemaal van prog metal, maar we hebben allemaal een net iets andere hoek waarin we het meest thuis zijn.

We proberen ook dingen te maken die je niet altijd hoort. Een goed voorbeeld is Edwin, onze gitarist. Hij is als gitarist natuurlijk erg fan van complexe riffs en veel verschillende riffs. En ik, met mijn misschien wat meer metalcore achtergrond, probeer het toch een beetje catchy te houden. Ik denk dat zo’n soort samenspel vanuit verschillende hoeken en inspiraties in onze muziek terugkomt.

Gaan jullie dan in de setlist ook iets anders doen? Jullie setlist aanpassen omdat je weet dat je tegen zulke energie moet spelen?

In zekere zin blijven we echt wel onszelf. We gaan geen andere liedjes erbij doen. Nee, ik denk dat we doorgaan met het werk dat we nu doen, dat is een soort van onze setlist. Ik denk dat we daar wel content mee zijn, en daar moeten we het mee doen.

Wat kunnen we dan verwachten tijdens de finale?

Een vette show! Een ding; onze gitarist Storm heeft helaas een heel ongelukkig agenda conflict. Hij had al een boeking staan met een andere band waar hij als muzikant speelt, dus hij is er niet bij. Maar we hebben een andere, een invalgitarist die super goed is, en het gaat zeker goedkomen. Maar dat is sowieso voor ons wel een groot ding. We hadden hem er natuurlijk graag bij gehad, maar het is niet anders. Verder gaan we gewoon honderdvijftig procent geven, zeg maar.

We hebben alle ruimte om te doen wat wij het beste doen. Dus ja, en we zijn ook met de feedback van die eerste voorronde bezig geweest, hoe we meer publieksinteractie kunnen toevoegen en eigenlijk nog meer de energie op standje honderd proberen te zetten. Daar zijn we echt flink mee bezig geweest.

Meer weten over Hyla? Je vindt ze op Facebook!

share this post:

Facebook
Threads
WhatsApp

You may have missed:

MetalFromNL is a passion project started by Nicky van der Schaaf. Currently we work with volunteers to grow our platform. 

Contact us

Temporary

Still a work in progress!