just typing here to see where it goes MetalBats, formerly known as Vortex - MetalFromNL

MetalBats, formerly known as Vortex

MetalBats, formerly known as Vortex

Hailing from: Groningen
Genre: heavy metal

Links to other sites:

Website
Facebook
Instagram
Youtube
Spotify
Bandcamp

Spotify playlist:

<

Bio:

Waarom MetalBats en hoe is dat zo gekomen

Het was ergens in het jaar 1979 dat gitarist Martjo Brongers samen met enige vrienden uit de Korrewegwijk in Groningen, besloot een band te beginnen. De naam was snel gevonden in een groot Engels woordenboek en zo begon Vortex in een rommelig oefenhok aan het maken van een repertoire eigen nummers.
In den beginne was er sprake van stevige Rock ‘n’ Roll en optredens volgden elkaar snel op in Stad en regio. Doordat het zo snel ging en de populariteit groot werd, volgden ook snel bezettingswisselingen, en dat leidde in 1982 tot een formatie waar zanger Jurjen Tichelaar deel van uit maakte. Het gevolg was, naast meer en meer optredens, een aantal platen en demo-bandjes, die de interesse in deze nieuwe band als maar groter maakten.
Helaas was deze snelle start geen garantie voor een lang bestaan van de band, want nog voor 1990 was het einde verhaal. Terwijl de platen de bekendheid in met name Duitsland aanwakkerden, waren de bandleden bezig in andere bands en omdat die het ook goed deden, bleef het boek Vortex (voorlopig) gesloten.
Pas na het jaar 2000 kwam er een hernieuwde opleving van de legendarische band Vortex wederom tot stand. Dit maal meer professioneel, en met een frequentie van ongeveer 4 à 5 jaar tussentijd, werden meerdere platen, CD’s en video-opnamen uitgebracht. De optredens waren vanaf die tijd voornamelijk in het buitenland (Duitsland vooral) en de formatie had ook een wat bestendiger bezetting vanaf die jaren. Drummer Henk Bosma en gitarist Orion Roos werden vaste leden, naast achtereenvolgens o.a. de bassisten Peter Douwenga, René van Zonneveld en uiteindelijk Harm ten Hoove.
Een bijzondere band als Vortex kan op deze wijze uiteraard tot in het oneindige doorgaan, ware het niet dat na een ongeval, oprichter en stimulator Martjo Brongers overleed. Het einde van een band, die juist in dat jaar 2019, haar 40-jarig bestaan uitbundig had gevierd, met ‘n plaat, ’n CD en ‘n videoregistratie van het meest spraakmakende optreden, begin oktober in rocktempel VERA.
Na een korte, heftige periode (met een tribuut-single opname voor Martjo) en een lege agenda vanwege een pandemie, besloten de overige vier leden van Vortex, uiteindelijk verder te gaan onder de naam MetalBats. Vortex was ooit en vooral de band geweest van Martjo Brongers, én de gekozen bandnaam deed toch nog denken aan Vortex, aangezien het de titel van de debuut-LP was.

Upcoming Gigs

Sunday Metal School
June 2, 2024 at

See all upcoming events