just typing here to see where it goes WMB Voorronde Gelderland - A Part of the Problem - MetalFromNL

WMB Voorronde Gelderland – A Part of the Problem

(English below)

Nog meer winnaars van de Metal Battle Voorrondes! Dit keer de band ‘A Part Of The Problem’, die het won van Cannibalistiq Sqvirrel, Shoot the Messiah en One Remains. Ze bestaan nog niet zo lang, dus wij gingen op onderzoek. 

Gefeliciteerd met jullie winst! Hoe voelt dat? 

De winst voelt nogsteeds onwerkelijk omdat wij niet verwacht hadden dat we zouden winnen van zulke goede concurrentie. Maar we zijn natuurlijk enorm trots en blij dat we door zijn!

Voor degene die jullie nog niet kennen: wie zijn jullie en wat doen jullie? 

Hey! Wij zijn A Part Of The Problem, een core band uit Ede die onze passie voor herrie gevonden heeft. We terroriseren lokale venues met onze harde riffs en smerige breakdowns en we bouwen feestjes als emotionele uitlaatklep. Wij bestaan nu uit 5 leden, Daniël (19J), Jesse (18J), Joël (25J), Vigo (20J) en Niels (23J). We maken muziek die een combinatie is van metalcore, deathcore en hardcore-punk met vleugjes andere subgenres er bij gemixt.

Volgens mij zijn jullie in deze formatie relatief nieuw. Kunnen jullie iets zeggen over hoe jullie bij elkaar gekomen zijn?

We komen allemaal van origine uit Ede en omgeving. We hebben elkaar de afgelopen 3/4 jaar leren kennen, deels via via en deels via poppodium Astrant in Ede. A Part Of The Problem bestaat sinds 2020. De huidige formatie bestaat sinds oktober 2023 met als laatste aanwinst Joël op de rhytm guitar.

Ik lees online dat jullie meerdere ‘core’ genres mixen, maar ik hoor toch ook wel technical deathmetal invloeden terugkomen. Door welke bands zijn jullie geinspireerd. 

Leuke vraag! Het meeste van onze muziek wordt geschreven in samenwerking met, of alleen door onze gitarist Jesse. De eerdere nummers heeft hij zelfs geschreven toen hij 15/16 jaar oud was. We zijn zelf met name geïnspireerd door bands zoals Wage War, Knocked Loose, Chelsea Grin, Boundaries, Parkway Drive en Paleface.

Onze muziekstijl maakt echter binnen de metal subgenres bijna dagelijks een 180 graden twist.

Was Estrado een van jullie grotere optredens of zijn jullie gewend om al op grotere podia te staan? (En hoe was het om daar te spelen?)

Estrado was een super leuke zaal voor ons om op te treden! Het geluid was echt super en het was allemaal tot in de puntjes geregeld door de staff van de metal battle en van Estrado! Eerder hebben we in 2021 geopend voor Kabaal Am Gemaal in Wageningen, wat ook een super grote show was en we hebben in Astrant in Ede ook vaker hele gevulde zalen gehad maar het blijft enorm vet om voor zo’n grote zaal te mogen spelen!

Stel dat jullie niet gewonnen hadden, wie had er volgens jullie dan moeten winnen? 

We hadden zelf van tevoren echt niet gedacht dat we uberhaupt kans maakten om te winnen doordat het niveau echt heel hoog lag. Een band als Shoot The Messiah gaat al jaren mee en zet een dijk van een show neer. De vocals van de zangeres van One Remains zijn ook echt ongeëvenaard en Canniballistic Sqvirrell zet ook een enorm vette show neer met aankleding en alles er bij! Altijd super vet om te mogen spelen met andere getalenteerde bands en om daarvan uitgekozen te worden, blijft nog steeds niet te geloven!

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens de halve finale? 

Wij kregen als compliment van de jury dat wij een “maniacale” podium aanwezigheid hadden. Hier gaan wij extra op inzetten 😉

Reken op heavy breakdowns, moshpits, enorm veel energie en een te gekke avond!!!

Je vind A Part Of The Problem hier

More winners from the Metal Battle Preliminaries! This time the band ‘A Part Of The Problem’, who won against Cannibalistiq Sqvirrel, Shoot the Messiah, and One Remains. They haven’t been around for long, so we went to investigate.

Congratulations on your win! How does it feel?

The win still feels surreal because we didn’t expect to beat such tough competition. But of course, we’re extremely proud and happy that we made it through!

For those who don’t know you yet: who are you and what do you do?

Hey! We’re A Part Of The Problem, a core band from Ede who has found our passion for noise. We terrorize local venues with our heavy riffs and filthy breakdowns, and we throw parties as an emotional outlet. We currently consist of 5 members, Daniël (19), Jesse (18), Joël (25), Vigo (20), and Niels (23). We make music that’s a combination of metalcore, deathcore, and hardcore-punk with hints of other subgenres mixed in.

I gather you’re relatively new in this lineup. Can you tell us how you came together?

We’re all originally from Ede and the surrounding area. We’ve gotten to know each other over the past 3/4 years, partly through mutual acquaintances and partly through the pop venue Astrant in Ede. A Part Of The Problem has been around since 2020. The current lineup has been together since October 2023, with Joël being the latest addition on rhythm guitar.

I read online that you mix multiple ‘core’ genres, but I also hear some technical death metal influences. Which bands inspire you?

Great question! Most of our music is written in collaboration with, or solely by, our guitarist Jesse. He even wrote some of the earlier songs when he was 15/16 years old. We’re particularly inspired by bands like Wage War, Knocked Loose, Chelsea Grin, Boundaries, Parkway Drive, and Paleface. However, our music style almost takes a 180-degree twist within the metal subgenres on a daily basis.

Was Estrado one of your bigger gigs, or are you used to playing on larger stages? (And how was it to play there?)

Estrado was a super fun venue for us to play at! The sound was really great, and everything was arranged to perfection by the staff of the metal battle and Estrado! Previously, we opened for Kabaal Am Gemaal in Wageningen in 2021, which was also a super big show, and we’ve had packed venues at Astrant in Ede as well. But it’s always awesome to play for such a large crowd!

Suppose you hadn’t won, who do you think should have won?

We really didn’t think we had a chance to win beforehand because the level of competition was really high. A band like Shoot The Messiah has been around for years and puts on an amazing show. The vocals of the singer from One Remains are also truly unmatched, and Canniballistic Sqvirrell also puts on an incredibly cool show with props and everything! It’s always super cool to play with other talented bands, and to be chosen from among them is still unbelievable!

What can we expect from you during the semi-finals?

We were complimented by the judges for having a “maniacal” stage presence. We’re going to focus on that even more 😉 Expect heavy breakdowns, mosh pits, loads of energy, and an awesome evening!!!