just typing here to see where it goes Phrasing - About inspiration and more (interview) - MetalFromNL

Phrasing – About inspiration and more (interview)

0

Phrasing stond in de voorronde van de Metal Battle in Alkmaar dit jaar. Deze realitief nieuwe band heeft 15.000 streams op Spotify voor hun track Controlling Chaos voor elkaar weten te krijgen. We spraken de band over hun ontstaan, hun inspiratie en meer. 

English below.

YouTube player

Hoe zijn jullie begonnen als band? 

Justin – Vanuit de studentenvereniging was er een project ontstaan waarin we allerlei rare covers deden. Bon Jovi, Metallica, metalversies van de Spice Girls. En een paar jaar geleden zijn we eigen muziek gaan maken. Ben – Uiteindelijk als je een cover een beetje goed wil neerzetten kost dat ook best wel veel moeite. Dan kan je net zo goed eigen werk maken, en dat vinden we ook leuker. 

Justin – Ik ben met een paar andere mensen deze band begonnen. Ik heb hiervoor al eerder met Ben in een deathmetal band gezeten. Rond de lockdown stopte de vorige bassist en de zangeres. Toen heb ik Ben gevraagd of hij zin had om deze muziek te komen spelen.  Natasha – Ik zag een advertentie: ‘zangeres gezocht’ en daar heb ik op gereageerd. Justin – en toen hadden we ineens ook een gitarist erbij. 

Was je ook van plan gitaar te gaan spelen in deze band?

Natasha – Ik heb als zangeres auditie gedaan maar in mn vorige band zong ik ook terwijl ik gitaar speelde. 

Hoe is jullie schrijfproces?

Natasha – De nummers die we nu uitgebracht hebben waren al geschreven in de vorige setting. Op dit moment zijn we wel echt samen nummers aan het schrijven. Ik heb de teksten van de huidige nummers wel echt eigen gemaakt en hier en daar wat teksten aangepast, zodat ik het ook goed kan overbrengen. 

Zou Phrasing ook bestaan zonder jullie zangeres?

Justin – Phrasing bestond al. Oorspronkelijk hadden we eigenlijk een zanger. Daarna hadden we een zangeres en dat was weer heel anders, dat vonden we allemaal wel een gave combinatie met de melodieuze dingen die we doen en de harde metal stukken. Maar nu is het wel heel anders, omdat Natasha echt die screams erin gooit. Daardoor is er ook meer afwissling in de muziek. 

Jullie hebben ook echt een eigen geluid.

Natasha  – Ik denk dat dat ook mooi is aan deze band, omdat we allemaal net een beetje uit een andere richting komen, waardoor het een compleet ander genre wordt. Zij zijn meer van de thrash metal, maar ik ben ook meer van de symphonische metal en de metalcore en de poppunk en van alles en nogwat. En Res is ook weer een heel ander soort drummer. En dat maakt het ons eigen genre. In plaats van, we zijn allemaal metalcore, kom we gaan metalcore maken. Ik denk dat dat juist onze sound ook uniek maakt, dat we allemaal onze eigen invloeden hebben.

Res – en dat ook bij elkaar willen brengen. Niemand wil echt alleen maar z’n eigen ding doen. Het moet wel bij elkaar passen. 

Welke bands vinden jullie dan vet? 

Ben – Ik denk dat er een paar bovenaan staan die we allemaal wel vet vinden, dingen zoals Alter Bridge en Halestorm. Trivium hoort daar ook wel bij denk ik. En Killswitch Engage en Lamb of God. En verder loopt het heel er uiteen. Ik vind zelf de hardere dingen ook wel heel vet, zoals Fleshgod Apocalypse en Aborted. 

Gaan jullie dan qua muziek nu ook een beetje meer die hardere kant op?

Natasha – Ik denk dat we wel veel positieve reacties krijgen als Justin ook meedoet, dat het wat heavier is. De nieuwe nummers hebben ook wat hardere riffjes. Justin – Je hebt nu vaak mensen die na de show naar ons toekomen en die vinden dan vaak de latere nummers echt vet. Het laatste nummer wat we uitgebracht hebben, Throw You Out, is echt een wat harder nummer vergeleken met wat we hiervoor hebben gedaan. 

Toen ik met deze band begon wilde ik wat meer de hardrock kant op gaan. Ik heb altijd in een thrashmetal band gespeeld. Ik wilde wel iets technisch, maar ook melodieus. In het begin was het misschien wat meer Alter Bridge achtig, ook wel technische riffs maar heel erg melodieus en toegankelijk.  Maar hoe meer nummers ik schrijf hoe meer toch ook mijn thrash metal achtergrond naar voren komt. Het is ook maar net waar de inspiratie vandaan komt. We zijn toevallig ook met een wat rustiger nummer bezig. Balads kunnen heel mooi zijn, maar het moet niet saai worden. Als we dan iets rustigs doen dan wil ik er ook wel iets vets en onverwachts in. 

Hoe is het om zo kwetsbaar op het podium te zijn? 

Natasha – Op zich als ik op het podium sta, dan ben ik mezelf niet. Dan gaat er echt een knop om. Dan ben ik echt in die vibe, dan vind ik het niet erg om mezelf te uiten. Dat geeft me juist energie. Dat vind ik juist fijn om te doen, dat doe ik liever dan zingen over bloemetjes en bijtjes. Ik heb liever dat ik een boodschap overbreng en in mijn emotie zit dan dat ik iets doe waar ik niet achter sta. 

Waarom de bloten voeten? 

Natasha – Dat is een hele goeie haha! Ik heb eigenlijk altijd al een hekel aan schoenen gehad. Maar je draagt ze want iedereen doet dat. En op een gegeven moment dacht ik ‘nee, ik doe het niet meer’. Met werk kon het heel makkelijk en bijvoorbeeld een kleine wandeling naar de supermarkt. En toen deed ik nog wel met festivals en andere dingen schoenen aan maar op een gegeven moment dacht ik, ‘festivals is gras, waarom doe ik schoenen aan’. Dan doe je ze ook uit. Op gegegeven moment is het groter geworden. 

Ben – Ik heb het op een warme zomeravond geprobeerd.  En toen heb ik gelijk mijn kleine teen zo lelijk gestoten dat die gekneusd of gebroken was. Dus het is voor mij een slecht idee haha. 

Kunnen we binnenkort meer video’s van jullie verwachten?

Ben – Een videoclip zeker. We zijn nu bezig om een nieuw nummer uit te brengen waarvoor we ook zeker een video willen opnemen. Dat wordt net als bij Controlling Chaos echt weer een videoclip. We proberen daarin heel veel zelf te doen, maar we hebben wel mensen die ons helpen met filmen en editten. 

Zijn de audio opnames dan ook in eigen beheer?

Ben – Een hoop wel. We hebben veel in Duitsland gedaan, in ieder geval de bas en de gitaren. En de zang van een aantal nummers hebben we hier opgenomen. Daarvoor hebben we zelf een vocalbooth gemaakt en dat klonk best ok. En voor twee nummers heeft Natasha de vocals thuis opgenomen. Dat helpt wel als je in een wat meer professionele setting zit, dan kunnen mensen ook thuis de dingen goed opnemen. 

Justin – En vervolgens sturen we het dan naar een studio voor het mixen en masteren. En dan wordt het heen en weer gestuurd tot het echt af is. 

Komt er binnenkort ook nieuwe muziek aan? 

Res – Het duurt nog even maar het is wel de moeite waard om te wachten. Justin – ik denk dat het voor het volgende nummer ook vooral wachten is op de videoclip. We zijn nu aan het proberen een locatie te regelen. We willen het nummer gewoon met de clip uitbrengen. Het nummer zelf kan in principe zo gemixt worden. 

Gaan jullie dan ook een EP uitbrengen?

Natasha – We hebben er momenteel wel veel vraag naar. Het idee was eerst om per single uit te brengen, omdat je dan die hele promotie kan doen en ook continue bezig blijft. En zodat iedereen je ook actief kan blijven volgen in plaats van elke twee jaar een cd. Maar we krijgen heel veel vragen van mensen die een cdtje willen kopen. Dus dat is uiteindelijk wel het plan. 

Controlling Chaos heeft 15.000 streams op Spotify. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Natasha – Heel veel promotie. Daar hebben we echt heel veel tijd en energie in gestoken. Mensen laten weten dat het uit was en vragen of ze het wilden luisteren, naar radio’s opgestuurd. Res – en ook de kwaliteit, de kwaliteit is gewoon heel goed. De kwaliteit van het spelen, van het mixen, van de videoclip. Het verkoopt zichzelf. De kwaliteit is gewoon heel goed voor een beginnende band. 

Lukt het om gigs te regelen?

Natasha – Het ene moment heb je veel gigs en het andere moment is het wat lastiger. Soms vraag je een locatie of je kan komen spelen en dan krijg je meteen reactie. En soms ook helemaal niet. Cpunt bijvoorbeeld hebben we maanden geleden gemaild en daar hadden we nooit reactie op gekregen. En nu mailden ze ons dat ze een bandavond organiseren en dat ze ons graag wilden hebben, dus ergens waren we toch op een lijstje beland blijkbaar. Maar ze reageren dan niet.  

Res – Ik denk dat we nu wel elke maand ergens spelen in ieder geval. Justin – en ik denk ook dat het meer gaat worden komende tijd. Hoe meer nummer we uitbrengen en hoe meer volgers we krijgen, hoe interessanter je ook bent voor een zaal. 

Wat was jullie leukste gig?

Justin – De Metal Battle was wel een hele leuke. Res – Ik vond het zo leuk, ik stond op het podium en werd naar voren gebracht. Justin – hij kreeg een compliment, hij was echt helemaal tevreden. En de Nobel in Leiden was ook heel leuk. Ben – En die in Pijnacker was ook leuk, dat was geloof ik ons tweede optreden. Justin – Eigenlijk waren ze allemaal leuk. 

Ben – Ons eerste optreden was er een backline, die moesten we zelf regelen, dat was ook wel weer interessant. Justin – Maar het verschilt enorme. We speelden dan ook op de MetalBattle, daar heb je dan meer van die diehard metalfans. Bij de harde nummers merk je gewoon dat ze daar meer op reageren. En we hebben ook wel eens ergens bij een motorclub gespeeld, toen kwam na ons een country-band en waren wij eigenlijk de hardere band. 

Hoe krijg je het publiek mee?

Justin – Gewoon zelf lekker veel bewegen. Ik ga gewoon los, ook als we voor weinig mensen spelen. Ik ben dan nog steeds vol aan het headbangen en rond aan het rennen, ik zweet me kapot, ookal gebeurt er verder niet zo veel. Het is ook leuk om het publiek te betrekken. Ik probeer altijd helemaal voor aan het podium te staan, een beetje naar mensen toe te leunen en ze mee te krijgen. We hebben ook wel leuke dingen die we op het podium doen, zoals onze eigen lichtboksen, ook met rookmachine ingebouwd. Dat geeft mensen ook wel iets om naar te kijken. We proberen er wel echt een interactieve show van te maken. Natasha – En anders gaan we zelf het publiek in. 

Wat staat er nog op het programma voor Phrasing

Natasha – Nu eerst veel optredens. 18 mei staan we in de Cave in Amsterdam, en daarna hebben we een hele leuk op Surfrock. Dat is een wat groter festivalletje. Die hebben ook echt gevraagd of we aan het einde van de dag willen spelen op het hoofdpodium, dus dat is heel leuk. En daarna gaan we naar Duitsland. Ook een lokaal festival, maar Duitsers gaan sowieso altijd meer los dan hier in Nederland. En verder veel opnemen. 

Wil je meer zien van Phrasing? Check hun video’s op Youtube, en luister natuurlijk naar hun muziek op Spotify. Je vind Phrasing op Facebook en in onze database.

YouTube player

Phrasing was in the preliminary round of the Metal Battle in Alkmaar this year. This relatively new band has managed to get 15,000 streams on Spotify for their track “Controlling Chaos.” We spoke to the band about their origins, their inspiration, and more.

How did you guys start as a band? 

Justin – It all started from the student association where we began a project doing all sorts of weird covers. Bon Jovi, Metallica, metal versions of the Spice Girls. And a few years ago, we started making our own music. Ben – Ultimately, if you want to perform a cover well, it takes quite a bit of effort. So, you might as well create your own work, which we also find more enjoyable.

Justin – I started this band with a few other people. Before this, I was in a death metal band with Ben. Around the lockdown, the previous bassist and singer quit. That’s when I asked Ben if he wanted to play this music. Natasha – I saw an ad: ‘singer wanted’ and I responded to that. Justin – and suddenly we also had a guitarist.

Were you also planning to play guitar in this band? 

Natasha – I auditioned as a singer, but in my previous band, I sang while playing guitar.

What’s your writing process like? 

Natasha – The songs we’ve released were already written in the previous setup. Right now, we’re really writing songs together. I’ve really made the lyrics of the current songs my own and tweaked some lyrics here and there, so I can convey them well.

Would Phrasing exist without your singer? 

Justin – Phrasing already existed. Originally, we had a male vocalist. Then we had a female vocalist, which was quite different, and we all found it to be a cool combination with the melodic things we do and the hard metal parts. But now it’s quite different because Natasha really throws those screams in, which adds more variety to the music.

You have a unique sound. 

Natasha – I think that’s what’s beautiful about this band because we all come from slightly different directions, making it a completely different genre. They are more into thrash metal, but I’m also into symphonic metal, metalcore, pop-punk, and all sorts of things. And Res is also a very different kind of drummer. That makes it our own genre. Instead of saying, “We’re all metalcore, let’s do metalcore,” I think that’s what makes our sound unique, that we all have our own influences.

Res – and wanting to bring those influences together. Nobody really wants to do just their own thing. It has to fit together.

Which bands do you guys think are cool?

Ben – I think there are a few at the top that we all find cool, like Alter Bridge and Halestorm. Trivium is also up there, I think. And Killswitch Engage and Lamb of God. And then it varies a lot. I personally also like the harder stuff, like Fleshgod Apocalypse and Aborted.

Are you moving towards a heavier musical direction now? 

Natasha – I think we get a lot of positive reactions when Justin also participates, making it a bit heavier. The new songs also have some harder riffs. Justin – Often after the show, people come up to us and really like the later songs. The last song we released, “Throw You Out,” is a bit harder compared to what we’ve done before.

When I started with this band, I wanted to lean more towards hard rock. I’ve always played in a thrash metal band. I wanted something technical but also melodic. In the beginning, it might have been a bit like Alter Bridge, with technical riffs but very melodic and accessible. But the more songs I write, the more my thrash metal background comes through. It also depends on where the inspiration comes from. We happen to be working on a quieter song now. Ballads can be very beautiful, but it shouldn’t be boring. If we do something calm, I want there to be something cool and unexpected in it.

What’s it like being vulnerable on stage? 

Natasha – When I’m on stage, I’m not myself. A switch flips, and I’m really in that vibe. I don’t mind expressing myself. It energizes me. I prefer doing that rather than singing about flowers and bees. I’d rather convey a message and be in my emotion than do something I don’t believe in.

Why barefoot? 

Natasha – That’s a good one haha! I’ve always hated shoes. But you wear them because everyone does. At some point, I thought, ‘no, I’m not doing it anymore.’ It was easy with work and even for a short walk to the supermarket. And then, I still wore shoes for festivals and other things, but at some point, I thought, ‘festivals are on grass, why wear shoes.’ And then you take them off. At some point, it became bigger.

Ben – I tried it on a warm summer evening. And then I immediately banged my little toe so badly that it was bruised or broken. So, it’s a bad idea for me haha.

Can we expect more videos from you soon? 

Ben – Definitely a music video. We’re currently working on releasing a new song for which we definitely want to shoot a video. It’ll be like Controlling Chaos, another music video. We try to do a lot ourselves, but we have people helping us with filming and editing.

Are the audio recordings also in-house? 

Ben – A lot of them. We did a lot in Germany, at least the bass and guitars. And we recorded the vocals for a few songs here. For that, we built our own vocal booth, and it sounded pretty okay. And Natasha recorded vocals at home for two songs. It helps when you’re in a somewhat more professional setting; people can also record things well at home.

Justin – And then we send it to a studio for mixing and mastering. And then it goes back and forth until it’s really finished.

Will there be new music soon? 

Res – It’ll take a while, but it’s worth the wait. Justin – I think for the next song, we’re mainly waiting for the music video. We’re currently trying to arrange a location. We just want to release the song with the video. The song itself can be mixed right away.

Are you also planning to release an EP? 

Natasha – There’s currently a lot of demand for it. The idea was initially to release singles, so you can do the whole promotion and stay active continuously. So that everyone can keep following you actively instead of releasing a CD every two years. But we’re getting a lot of requests from people who want to buy a CD. So, that’s ultimately the plan.

Controlling Chaos has 15,000 streams on Spotify. How did you manage that? 

Natasha – A lot of promotion. We really put a lot of time and energy into it. Letting people know it was out and asking them to listen, sending it to radios. Res – and also the quality, the quality is just very good. The quality of playing, mixing, the music video. It sells itself. The quality is just very good for a starting band.

Is it challenging to arrange gigs? 

Natasha – Sometimes you have a lot of gigs, and sometimes it’s a bit harder. Sometimes you ask a venue if you can play, and you immediately get a response. And sometimes not at all. For example, we emailed C-point months ago and never got a response. And now they emailed us saying they’re organizing a band night and they’d like to have us, so apparently, we ended up on a list somewhere. But they don’t respond.

Res – I think we’re playing somewhere every month now, at least. Justin – and I think it’ll be more in the coming time. The more songs we release and the more followers we get, the more interesting we are for a venue.

What was your favorite gig? 

Justin – The Metal Battle was really fun. Res – I liked it so much, I was on stage and got brought forward. Justin – he got a compliment, he was really satisfied. And the Nobel in Leiden was also great. Ben – And the one in Pijnacker was also fun; I think that was our second performance. Justin – Actually, they were all great.

Ben – Our first performance had a backline; we had to arrange that ourselves, which was interesting. Justin – But it varies enormously. We played at the MetalBattle, where you have more die-hard metal fans. You notice that they respond more to the harder songs. And we once played at a motorcycle club, and after us, there was a country band, and we were actually the harder band.

How do you engage the audience? 

Justin – Just move a lot yourself. I just go wild, even when we’re playing for few people. I’m still headbanging and running around, sweating like crazy, even if not much else is happening. It’s also fun to involve the audience. I always try to stand right at the front of the stage, lean towards people, and get them involved. We also do fun things on stage, like our own light boxes, also with built-in smoke machine. That gives people something to watch. We really try to make it an interactive show.

Natasha – And if not, we’ll go into the crowd ourselves.

What’s next for Phrasing? 

Natasha – Lots of performances for now. We’ll be at the Cave in Amsterdam on May 18th, and then we have a really nice one at Surfrock. It’s a bit bigger festival. They asked if we’d like to play at the main stage at the end of the day, so that’s very nice. And then we’re going to Germany. Also a local festival, but Germans always go crazier than here in the Netherlands. And a lot of recording.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.