just typing here to see where it goes Veldslag Noord 2024 - MetalFromNL

Aanstaande weekend zijn de semi-finals van de Wacken Metal Battle Nederland 2024. We hebben natuurlijk al een beetje beter kennis kunnen maken met deze bands in onze vorige posts. Deze week posten we nog een keer het overzicht van alle vette bands die de halve finales gaan spelen. Ik ben elke keer weer verbaasd met de hoeveel talent die uit ons kleine kikkerlandje komt! Voor als je de mini-interviews gemist hebt, check ze hieronder nog een keer terug te lezen wat de bands zeggen dat we kunnen verwachten tijdens de halve finales! 

Baas

Welcome to the BossPit. Dat is hoe ik Baas voor het eerst aangekondigd zag, toen ze een live optreden bij 44NextDoor zouden doen. Helaas ging dat niet door, maar de BOSS energie kruipt waar het kan en kroop zijn weg naar de Metal Battle voorrondes in Groningen. BAAS won het daar van Festering Existence, Basta en 7 Black Sides om het op 22 maart 2024 op te nemen in de halve finales. Wie zijn die boze mannen?

Gefeliciteerd met jullie winst! Hoe voelt dat? 

Te gek! Wij hadden het echt niet verwacht, dit jaar was de concurrentie van hoogstaand niveau hier in Groningen. Des te sweeter the victory natuurlijk. 

Voor degene die jullie nog niet kennen: wie zijn jullie en wat doen jullie? 

Wij zijn BAAS. Ooit opgericht door Tobi (gitaar) en Teo (bas), begonnen we als rechttoe rechtaan hardcore uit het Groningse thaibokscircuit. Onze missie was de intensiteit van de ring overbrengen in dikke riffs en harde breakdowns.

In de afgelopen jaren zijn we volwassener geworden en de samenstelling van de band is ook veranderd. Drummer Jeroen en zanger Thomas hebben onze sound veel progressiever en melodischer gemaakt. Het is nu meer een mix van intensiteit, dynamiek en RAW POWER. We gaan er zelf in ieder geval heel hard op.

Ik hoor veel old-school metal terug in jullie muziek. Wie zijn jullie inspiratiebronnen?

Het zijn er heel veel, maar als je echt puur naar de essentie van BAAS kijkt dan kun je zeggen dat Machine Head, Pantera, Faith No More, Guns ‘n Roses en Led Zeppelin heel erg in onze DNA zitten. Je hoort de 90’s invloeden dus goed terug in onze songs. Niet zo gek ook, want we zijn 90’s kids.

Tegenwoordig luisteren we veel naar bands als Gojira, Trivium, In Flames, Meshuggah en The Ocean. Maar ook naar Nederlandse helden uit de scene als Distant, Adversary en The Charm The Fury (zo zonde dat deze band niet meer bestaat… RIP).    

Ik zag ergens de term ‘boze mannen muziek’ voorbij komen. Herkennen jullie je daar in? En zijn jullie echt altijd boos op alles? Of zijn jullie stiekem heel lief en cuddly?

Wij zijn voornamelijk drie dikke ADHD’ers (Tobi, Jeroen & Teo) en een introverteling (zanger Thomas). Wat gebeurt er als je drie stuiterballen om je heen hebt die allemaal roepen WAT je moet zingen en HOE je het moet uiten? Juist: creatieve eruptie. RAAAAAAAAAAGE!

Om eerlijk te zijn, we zijn eigenlijk nooit echt boos. We hebben gewoon superveel energie als vier puppy’s die achter hun staart aan rennen en af en toe een schoen kapot bijten. 

Was de Metal Battle een van jullie grotere optredens of zijn jullie gewend om al op grotere podia te staan? (En hoe was het om daar te spelen?)

Café De Walrus is best klein. We hebben wel op wat grotere podia gestaan als Simplon en Oude RKZ. Dat is wel een verschil, want je kunt dan lekker rondlopen, springen en dansen. Een kleiner podium is iets intiemer en heeft als voordeel dat je er makkelijk vanaf loopt om in het publiek te headbangen. Die energie is ook supervet.

Jullie optreden op Twitch bij 44NextDoor ging helaas niet door. Komt daar nog een vervangende datum voor, zodat heel de wereld jullie energie live kan zien? 

Dat gaat zeker nog een keer gebeuren! Mike en Ray zijn echt topgasten en we vinden wat ze doen voor de muziekscene in Nederland heel tof. We zijn nu op zoek naar een nieuwe datum. Hopelijk kan iedereen ons ergens deze lente in de Twitch-livestream zien losgaan. 

We releasen in de lente ook de eerste single van onze nieuwe EP BURDEN. De track heet EGOTRIP, een echte banger is het. Die kun je dan sowieso live verwachten bij 44NextDoor. Net als onze ballads TRY en NEVER EVER, die kunnen we tijdens zo’n battle niet spelen, maar het zijn echt pareltjes. Houd dus onze socials in de gaten. Insta: @baasdeband en @44nextdoorlivestreamstage.

Stel dat jullie niet gewonnen hadden, wie had er volgens jullie dan moeten winnen?

Wij hadden niet verwacht dat we van Festering Existence zouden winnen. Hele strakke deathmetalband en hele aardige gasten. Houd ze in de gaten!

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens de halve finale?

We hebben een nieuwe harde track in de maak, die is over een paar weken wel klaar. Dan kunnen we gelijk testen of het doet wat we willen dat het doet in de set. Namelijk meer spanning opbouwen in het begin zodat het einde van de show nog harder knalt. 

En daarnaast gaan we gewoon keihard knallen. Want… WIJ. ZIJN. BAAS.

Je vindt Baas op hun eigen website en natuurlijk op Spotify.

Traversus

Traversus, een voor mij nog onbekende band, won de voorronde van de Metal Battle tegen Overthecoke, Unmaker en Bad Standing. Deze band, die progressieve metal speelt, bracht vorig jaar hun EP ‘The Only Way is Through’ uit en die heeft bij mij al zeker meerdere speelbeurten gehad sinds ik hem ontdekte. We stelden de band wat vragen om ze beter te leren kennen. 

Gefeliciteerd met jullie winst! Hoe voelt dat? 

Ja, dat voelt echt super! We vonden het sowieso een mega leuke avond en voor ons gevoel hadden we een goeie show gespeeld, maar dat we dan ook nog hebben gewonnen, was de kers op de taart.

Voor degene die jullie, net als ik, nog niet kennen: wie zijn jullie en wat doen jullie? 

Wij zijn Traversus. We maken alternatieve metal met een progressief randje! Bands die ons inspireren zijn onder andere Leprous, Haken en Caligula’s Horse. Dikke riffs worden afgewisseld met melodieuze solo’s, stevige drums en vrouwelijke vocalen. We vinden het tof om binnen nummers te experimenteren met verschillende maatsoorten. Dat maakt dat de muziek op het eerste gehoor soms ingewikkeld klinkt, maar de refreinen zijn super open, waardoor de nummers wel blijven plakken. Als viertal hebben we superveel lol, maar de nummers zijn heel serieus. Er zit eigenlijk altijd een maatschappijkritische ondertoon in.

Leprous heeft al een paar albums geen echte progmetal meer gemaakt. Gaan jullie die void opvullen? 

Ik zou volmondig ja willen zeggen, maar het is nog veel te vroeg om onszelf te vergelijken met een band als Leprous. We kijken ontzettend tegen die gasten op en het is zeker een droom van ons om ooit in hun voorprogramma te staan. Ik denk dat we op sommige vlakken wel wat heavier zijn dan Leprous, maar ik vind het altijd een beetje gevaarlijk om jezelf in een hokje te stoppen. Ik kan wel zeggen: de nieuwe nummers die we aan het schrijven zijn, voelen al een stuk harder dan onze EP die in September is uitgekomen. Dus wie weet…

Jullie hebben al op een aantal grotere podia gestaan lees ik. Wat brengen jullie op het podium? Wat kan het publiek van jullie verwachten? 

We spelen een energieke liveshow waarbij we het publiek mee willen nemen op een muzikale reis. Voor ons is het belangrijk dat iedereen het naar hun zin heeft. We spelen vrij dynamische muziek, dus er is genoeg ruimte om te headbangen, te moshen en misschien zelfs wel een traantje te laten. 

Stel dat jullie niet gewonnen hadden, wie had er volgens jullie dan moeten winnen? 

Als wij niet hadden gewonnen dan had volgens ons Unmaker moeten winnen. Ze speelden een hele energieke show en kregen het publiek goed mee. Dat was heel gaaf om te zien!

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens de halve finale?

Tijdens de halve finale willen we nog meer energie proberen te brengen in de show, en vooral tijdens de heftigere stukken. Zodat het contrast met de rustigere stukken groter wordt en het geheel nog dynamischer wordt. En wie weet wordt er ook nog wel een nieuw nummer gespeeld. 

Je vind Traversus op Facebook of hun eigen site en natuurlijk op Spotify.

Tenuem

Meer deathcore! Tenuem speelt blackened deathcore, en hun liveoptreden bracht hen de overwinning in de Metal Battle Voorronde in Overijssel. Als je deze band live wilt zien, kan dat, want aanstaande zaterdag zullen ze spelen op Bredius Brutality samen met Reformist en Canyon Literature (die ook in de voorrondes stond). We stelden de band wat vragen om ze beter te leren kennen voor de halve finales!

Gefeliciteerd met jullie winst! Hoe voelt dat? 

Dankjewel! Ja.. het voelt echt geweldig. We speelden namelijk met zulke goede bands!

Maar het voelt heel erg goed, we hebben er keihard voor gewerkt.

Voor degene die jullie nog niet kennen: wie zijn jullie en wat doen jullie? 

Wij zijn Tenuem en wij komen om het publiek helemaal los te krijgen. We brengen melodieën, breakdowns en blastbeats om de tent af te breken!

Blackened Melodic Deathcore … een hele mond vol maar je moet ergens een genre op plakken. Ik hoor inderdaad de black- en deathcore invloeden duidelijk terug in de twee tracks die op Spotify staan. Wie zijn jullie inspiratiebronnen?  

Onze grootste inspiratiebronnen zijn bands als As Blood Runs Black, The Black Dahlia Murder, Winds of Plague en Lorna Shore. Daar geven we dan onze eigen draai aan door bombastische orkesten toe te voegen.

Was Hedon een van jullie grotere optredens of zijn jullie gewend om al op grotere podia te staan? (En hoe was het om daar te spelen?)

Hedon was slechts ons derde optreden. Het was echt super tof om dan jouw sound compleet tot zijn recht te laten komen! Hier kunnen wij wel aan wennen.

Welke band uit de voorrondes heef jullie het meest verrast? 

Canyon literature vonden wij echt geweldig, daar mogen wij gelukkig nog mee optreden om de Bredius in Woerden te slopen.

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens de halve finale?

Een flinke bak aan geweld, energie en een epische sound. Ik zou zeggen tot in Groningen!

Je vindt Tenuem op Facebook.

Death Moth

Death Moth bestaat nog niet zo lang, maar wist het wel in de voorrondes van de Metal Battle terecht te komen. Ondanks dat ze nog niet lang bestaan hebben ze wel al twee singles op hun naam staan. De promo die de band opnam voor de Metal Battle viel bij ons in goede aarde. En wie weet bij meer, want ze wonnen de laatste voorronde van de Wacken Metal Battle Nederland en gaan dus door naar de halve finale. We stelde de band wat vragen om ze iets beter te leren kenne. 

Gefeliciteerd met jullie winst! Hoe voelt dat?  

Ja fantastisch! We hoopte natuurlijk op de winst maar dat we uiteindelijk tot winnaar bekend werden gemaakt waren natuurlijk ontzettend blij. We bestaan nog niet zo lang (pas 1,5 jaar) en dit was onze 3e live show. Dus dat we hebben gewonnen is natuurlijk te gek!

Voor degene die jullie nog niet kennen: wie zijn jullie en wat doen jullie? 

Wij zijn Death Möth, een death metal band met leden uit West-Friesland en Friesland. Opgericht door gitariste Ingeborg medio September 2022 en we oefenen wekelijks in Schaard (Friesland). De band bestaat uit 2 dames en 2 heren en we halen onze inspiratie uit Bolt Thrower, Cannibal Corpse, Obituary en Death. De oldschool legendes!

Jullie hadden een vette promo opgenomen ter aankondiging van deze show. Heeft het geholpen jullie fanbase naar Iduna te krijgen? 

Oeh, lastig te zeggen! Wij hadden relatief weinig fans mee wat ik niet zo gek vind, aangezien bijna niemand ons nog kent. Maar we hebben wel leuke feedback op de video gekregen en hij is al lekker vaak bekeken. Ik hoop dat het wel wat geholpen heeft natuurlijk.

Was Iduna een van jullie grotere optredens of zijn jullie gewend om al op grotere podia te staan? (En hoe was het om daar te spelen?)

Iduna was te gek maar pas onze 3e live show en niet de grootste. Onze 1e show was meteen in de grote zaal van de Neushoorn tijdens Frisian Metal Night, de zaal was echt prop en prop vol en daar kunnen 500 man in geloof ik. Dat was meteen even een goede binnenkomer en we vonden het allemaal echt te gek om voor zoveel mensen te spelen. 

Op 17 maart gaan jullie een bijzonder optreden doen in Zaandam. Wat is leuker? De voorronde van de Metal Battle of dit optreden? 

Dat is moeilijk kiezen haha. Metal Battle was echt te gek maar ook beetje spannend omdat je mee doet aan een wedstrijd. We hebben ook ontzettend veel zin in Silent Metal Mayhem, dat Dennis mij (Ingeborg) mailde zei ik na overleg met de band meteen ja. Het is zo uniek en we voelen ons vereerd om samen met Man As Plague als eerste bands hier aan mee te doen!

Stel dat jullie niet gewonnen hadden, wie had er volgens jullie dan moeten winnen? 

Dan Oltas, of Kletus. Super muzikanten en echte ‘geolide machines’ in hun routine.

Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens de halve finale?

Een verassing als intro en een muur aan muziek! En uiteraard graag een paar hele dikke vette moshpits!

Je vind de band op Facebook of in onze database.